Laske energiansäästösi eri ovivaihtoehdoilla
Tämä laskuri auttaa sinua arvioimaan energiansäästöä, jonka voit saavuttaa valitsemalla energiatehokkaamman oven. Laskuri perustuu Suomen viimeisen 10 vuoden sääolosuhteisiin ja sähkön pörssihintaan viimeisen 2 vuoden ajalta.
U-arvo: 1.4 W/m²K
Ilmavuoto: 0.6 m³ @ 50Pa
U-arvo: 0.8 W/m²K
Ilmavuoto: 0.25 m³ @ 50Pa
U-arvo: 0.6 W/m²K
Ilmavuoto: 0.1 m³ @ 50Pa
U-arvo: 0.5 W/m²K
Ilmavuoto: 0.08 m³ @ 50Pa
U-arvo: 1.0 W/m²K
Ilmavuoto: 0.3 m³ @ 50Pa
U-arvo: 0.7 W/m²K
Ilmavuoto: 0.2 m³ @ 50Pa
U-arvo: 1.0 W/m²K
Ilmavuoto: 0.3 m³ @ 50Pa
U-arvo: 0.7 W/m²K
Ilmavuoto: 0.2 m³ @ 50Pa
U-arvo kuvaa rakenteen lämmöneristyskykyä. Mitä pienempi U-arvo, sitä parempi lämmöneristys. U-arvo ilmoittaa lämpövirran tiheyden, joka jatkuvuustilassa läpäisee rakennusosan, kun lämpötilaero rakennusosan eri puolilla olevien ilmatilojen välillä on yksikön suuruinen. Yksikkö on W/(m²K).
Ilmavuoto kuvaa rakennuksen vaipan ilmanpitävyyttä. Ilmavuotoluku n50 kertoo, montako kertaa rakennuksen ilmatilavuus vaihtuu tunnissa rakennusvaipan vuotoreittien kautta, kun rakennukseen aiheutetaan 50 Pa ali- tai ylipaine. Passiivitalossa ilmavuotoluku on ≤0.1 m³ @ 50Pa, matalaenergiatalossa ≤0.25 m³ @ 50Pa.
Energiankulutus vaihtelee merkittävästi vuodenaikojen mukaan. Talvella lämmitystarve on suurin, jolloin energiatehokkaiden ovien ja ikkunoiden merkitys korostuu. Kesällä puolestaan auringon lämpösäteily voi aiheuttaa jäähdytystarvetta, jolloin auringonsuojalasit voivat auttaa vähentämään energiankulutusta.
Energiansäästölaskelmissa huomioidaan sekä lämmönjohtumisen että ilmavuodon aiheuttamat lämpöhäviöt. Laskenta perustuu astepäivälukuun, joka kuvaa sisä- ja ulkolämpötilojen erotusta ajan funktiona. Laskelmissa käytetään Suomen viimeisen 10 vuoden sääolosuhteita ja sähkön pörssihintaa viimeisen 2 vuoden ajalta.